World Payments Report 2017 | Halfjaarprognose van Capgemini en BNP Paribas

Capgemini's World Payments Report 2017 Mid-Year bevat een diepgaande analyse van de internationale transactiemarkt voor niet-contante betalingen en een evaluatie van de belangrijkste initiatieven van de wetgever en de betaalsector. Toekomstgerichte analyses en verdere sectorspecifieke toetsing zullen worden gepubliceerd in het in oktober te verschijnen volledige rapport. Het World Payments Report 2017 markeert het tweede jaar van ons samenwerkingsverband met BNP Paribas, een mondiale speler in de bankwereld en een toonaangevend leider in transaction banking en cashmanagement. Deze samenwerking biedt banken een inzichtelijke analyse van de mondiale transactiemarkt voor niet-contante betalingen en een diepgaand onderzoek van betalingsgerelateerde onderwerpen die met name van belang zijn voor het bedrijfsleven.

BNP PARIBAS


Belangrijkste bevindingen

Uit onze analyse van de mondiale transactievolumes van niet-contante betalingen over 2015 blijkt dat de volumes in 2014-2015 met 11,2 procent zijn gestegen tot 433,1 miljard. Dit is de grootste groei in tien jaar. Twee regio's waren met name verantwoordelijk voor deze stijging: Groeimarkt Azië met een stijging van 43,4% en Centraal Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMEA) met een stijging van 16,4%.

  • Qua niet-contante transactievolumes steeg China in de top 10 naar de derde plaats met 38,1 miljard transacties. De opkomst van China wordt aangedreven door een groei van 63,2%. Deze groei is het resultaat van het toenemende succes van digitale betalingsinitiatieven in plattelandsgebieden en een verschuiving van contante naar mobiele betalingen bij de gebruikers van betaaldiensten.

Niet-contante transacties nemen in aantal toe nu dat regelgeving van overheidswege resulteert in een transformatie van betalingsprocessen, bedrijfsmodellen en betalingsoplossingen. Overheden hebben gekozen voor een transformatieve aanpak om de concurrentie en innovatie bij betaaldiensten te bevorderen. Belangrijke initiatieven van de wetgever en de betaalsector kunnen indrukwekkende resultaten opleveren op het gebied van standaardisatie en transparantie, en dit zal naar verwachting innovatieve klantenoplossingen verder stimuleren.

  • Een van de belangrijkste initiatieven van de wetgever en de betaalsector op dit gebied is de herziene Richtlijn Betaaldiensten II (RBD2), die in januari 2018 van kracht wordt. Hiermee zet Europa een belangrijke stap in de richting van een volledig interoperabele digitale markt. Dit zal naar verwachting verstrekkende gevolgen hebben voor banken, aanbieders van betaaldiensten, fintechbedrijven en grote ondernemingen. Bovendien inspireert Europa hiermee andere geografische gebieden om soortgelijke stimuleringsinitiatieven voor digitale transformatie van het betalingsverkeer te ontwikkelen.

Hoewel de deadline voor de overgang naar RBD2 door de wetgever is vastgelegd in nationale wetgeving is het overgangsproces niet erg transparant. Men vreest dat er tussen de nationale wetgevingen van EU-leden een gebrek aan synchronisatie zal ontstaan. Bovendien bestaat de vrees dat het stimulerende effect van de technische reguleringsnormen van RBD2, die een jaar tot anderhalf jaar na de invoering van RBD2 van kracht worden, verloren zou kunnen gaan.

Zonder een definitieve routekaart met oplossingen voor de RBD2-zorgpunten van belanghebbenden zullen sommigen van hen waarschijnlijk niet snel geneigd zijn grote stappen te zetten.

En wat betreft de ingewikkelde en dynamische regelgeving voor het betalingsverkeer in Azië-Pacific moeten CFO's en financieel beheerders van ondernemingen voorzichtig door het doolhof van de regelgeving navigeren, back-to-back- of offshorefinanciering afzetten tegen de wisselkoersrisico's en gebruikmaken van elektronische betaalmethodes.

Capgemini's World Payments Report 2017 Mid-Year Preview kan worden gedownload via www.worldpaymentsreport.com.

Interactieve website

WPR 2017Verken het betalingslandschap op de website van het World Payments Report website. Daar vindt u:

Infographic

WPR Inforgraphic

Neem contact met ons op

Neem voor meer informatie over onze betaaldiensten contact met ons op via payments@capgemini.com.

Gerelateerd
Capgemini Cards & Payments Experts