Digital Customer Experience Blog

Digital Customer Experience Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

Cialdini en Social Media

Categorie: Social Business

De Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini heeft 6 principes van verleiding beschreven. Mensen maken (on)bewust keuzes op basis van deze 6 principes. Deze principes worden in het dagelijks leven gebruikt, maar kunnen ook heel eenvoudig geplot worden op het gebruik van Social Media. Via Social Media worden elk moment van de dag beslissingen genomen, vriendschappen gesloten en aankopen gedaan. Mensen worden verleid tot het ondernemen van deze interacties. En hoe zijn deze principes van verleiding van toepassing op de inzet van Social Media.

De 6 principes die Cialdini gedefinieerd heeft zijn:

  • wederkerigheid
  • terugkerend gedrag
  • sociale bewijskracht
  • autoriteit
  • gunfactor
  • schaarsheid
Wederkerigheid. Het aloude principe van Voor wat Hoort wat. Dit zou bijvoorbeeld heel goed geplot kunnen worden op Foursquare. Door een kleine gunst (het mayorschap) te verlenen, verleent de bezoeker van de locatie een grotere gunst door de locatie te delen met zijn vrienden. Dit levert de locatie gelijk naamsbekendheid op.

Bij terugkerend gedrag gaat het om 'wie a zegt, zegt ook b'. Iemand die een pagina geliked heeft op Facebook, is eerder geneigd om een verzoek van deze pagina te delen. Dit levert deze organisatie weer meer bekendheid en interactie op. Dit brengt me op het volgende punt brengt van sociale bewijskracht: de mens is van nature geneigd om te geloven wat vrienden en kennissen vinden. De pagina die gedeeld wordt bij het vorige voorbeeld heeft meer waarde omdat hij door een vriend gedeeld is. Dit heeft veel weg van het autoriteitsprincipe: de vriend is in dit geval de autoriteit.

Bij het gebruik van Social Media heeft iemand met bijvoorbeeld veel volgers op Twitter vaak een hogere autoriteit dan iemand met weinig volgers. De focus op interactie met deze twitteraars kan versterkend werken. Het zelf verzamelen van kwalitatieve followers kan bijdragen aan deze autoriteit. Bij de gunfactor gaat het om of je iemand iets gunt (open deur maar waar). Een bedrijf wat 'leuk' doet op social media krijgt meer aandacht en daar kopen mensen eerder producten van. Het Tupperware verkooptrucje is hier op gebaseerd. Stuur een leuke vent bij huisvrouwen langs. Geheid succes. Het laatste principe is het principe van schaarsheid. Hoe minder ergens van is, hoe liever mensen het willen hebben. Via Social Media kunnen bedrijven laatste kaartjes weggeven, unieke producten promoten of eenmalige acties voeren. Combineer dit met Location Based Services of met andere Sociale Netwerken als Facebook.

Het inzetten van de principes van Cialdini werkt het sterkst wanneer deze gecombineerd worden, en als de inzet is om de interactie op gang te brengen. Het op een inspirerende manier weggeven van unieke producten aan mensen die bepaalde content delen met hun vrienden levert veel naamsbekendheid en interactie op. Uiteindelijk natuurlijk meer omzet. Zo kan een wetenschappelijk bewezen aanpak gekozen worden voor de inzet van Social Media bij bedrijven.

Over de auteur

Arjen Jelsma
Arjen Jelsma
Arjen is Social Business Consultant bij Capgemini en weet de waarde van Social Media voor organisaties te benutten. Twitter, Facebook en andere sociale netwerken kunnen bijdragen aan doelstellingen van de organisatie, zolang deze gekoppeld zijn aan de business processen van de organisatie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.