Digital Customer Experience Blog

Digital Customer Experience Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

De zwijgende SCRUM master

Een bekend dilemma, vooral voor SCRUM masters die een technische achtergrond hebben (bijvoorbeeld als ontwikkelaar): het team staat voor een uitdaging, en jij hebt ideeën over de oplossing...

Een lastige. Ik ken het gevoel. Maar als SCRUM master is je doel om je team te ondersteunen en te stimuleren vele malen belangrijker dan je met de inhoud te bemoeien. Wanneer je meegaat in de materie, verlaat je het proces. En ik ben van mening dat je altijd 100% bovenop het proces moet zitten. Het kan wel zijn dat je een inhoudelijke bijdrage kán leveren, maar wanneer het team niet meer functioneert als team, verlies je veel meer. Een opmerking als "hoe zouden we dit kunnen aanpakken?" heeft zoveel meer waarde. Je team wordt dan gestimuleerd om ideeën te spuien, te delen en als team na te denken, binnen de context die zij het beste kennen.

De manier waarop het team het wil doen en de oplossing waar het mee komt, bepaalt ook de kwaliteit en uiteindelijk de velocity van dat team. Als je daar, afhankelijk van jouw incidentele kennis, input aan levert en dit tevens ten koste gaat van het proces, gaat dit ten koste van de glorie van het team.

Wanneer je als SCRUM master en als coach het proces zo optimaal mogelijk weet te krijgen, investeer je daarmee in de komende 100 sprints. En als je je overal mee wilt bemoeien, had je projectmanager moeten worden...

Over de auteur

Sid B. Dane
Sid B. Dane
True believer in Agile. Acting as Scrum master and coach and Agile Project Manager. Experienced in the implementation of SCRUM and focussed on the transformation process from Waterfall to the Agile mindset and methodologies. Experienced in the area of User Experience from a Usability and Front-end perspective. Uses his broad experience as a Web Developer, Architect and Business Analyst.
1 Reactie Plaats een reactie
Tja, hiermee raken jullie een valkuil waar ik nog regelmatig in stap, want ik heb niet altijd het geduld om te wachten tot het team met een oplossing komt. Samen met collega-scrummasters om mij scherp te houden lukt het steeds beter. Aan de andere kant treedt bij ons het dilemma op dat wanneer wij als scrummasters zwijgen en het team meer stimuleren onze toegevoegde waarde ter discussie wordt gesteld... dan wordt het heel verleidelijk om jezelf te profileren op de inhoud.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.