Digital Customer Experience Blog

Digital Customer Experience Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

Geen (mobiele) concessies

Je diensten of producten goed zichtbaar op een smartphone of een tablet is tegenwoordig een must have. Maar welke optie past het beste bij je dienst: een mobiele website of een mobiele applicatie?

HTML vs App

Een mobiele website is vergelijkbaar met elke andere website. Het bestaat uit HTML-pagina’s met CSS en Javascript die met elkaar verbonden zijn en via web browsers toegankelijk zijn. Het verschil met de desktop-websites is het feit dat het is ontworpen voor het kleiner handheld display en gebruik kan maken van een touch-screen interface. Een mobiele website heeft ook toegang tot mobiel-specifieke functies zoals click-to-call (om een ​​telefoonnummer te kiezen) of location-based mapping. Omdat de mobiele site op de zelfde manier in elkaar zit als de 'gewone' varianten is deze ook via zoekmachines vindbaar.
 

Een mobiele applicatie is een software applicatie die op een specifiek mobiel operating systeem werkt en via de app stores wordt gedownload. Het verschil met de mobiele websites is dat de apps altijd op de desktop van de telefoon zichtbaar zijn. Een app is ook een stuk sneller dan een mobiele website omdat alle grafische elementen al op de mobiele telefoon gedownload zijn. Alleen de content wordt via internet geladen.


 

Maar welke moet ik nu kiezen?

Geen keuze is ook een keuze. Waarom zou je een keuze maken als tegenwoordig een mobiele website naar een mobiele app geconverteerd kan worden? Met PhoneGap, een gratis open source framework, kunnen mobiele apps met behulp van gestandaardiseerde web-API’s ontwikkeld worden. De voordelen daarvan zijn:

-     dat je enkel standaard technieken gebruikt voor het ontwikkelen van zowel de app als de mobiele website (HTML5, CSS3 en Javascript). Zo wordt de
ontwikkeltijd een stuk korter.

-     dat je toegang hebt tot mobiel-specifieke functionaliteit, zoals de camera, contacten, accelerometer, locatie, etc.

-     in een keer een app maken voor: iOS, Android, Blackberry OS, WebOS, Windows Phone 7 + 8, Symbian en Bada.

 

Niet ieder bedrijf heeft de tijd of het budget om voor ieder platform een aparte mobiele applicatie plus een mobiele website te ontwikkelen en te bouwen, in zo’n geval zal gebruik van een oplossing als PhoneGap veel waarde toevoegen. Want door het hebben van zowel een App als een mobiele website zal de vindbaarheid en het bereik van je dienst of product vergroten, doordat je dan zowel met de mobiele browsers als via de app stores bereikbaar en vindbaar bent. 

Over de auteur

Momen El Kamri
Momen El Kamri
Momen is een front-end developer. Hij vormt de schakel tussen designers en programmeurs. Zijn specialisme is cross-browser web applicaties realiseren. Hij heeft ervaring met het aanpassen en uitwerken van het visueel ontwerp van web toepassingen. Zijn passie is met Photoshop, HTML, CSS, jQuery werken en het fixen van front end bugs. Momen is ook thuis in backend development maar zijn hart ligt meer bij frontend. Momen kan goed in een team samenwerken en omgaan met eigen verantwoordelijkheid. Graag wil hij met nieuwe technieken en platformen aan de slag gaan vooral HTML5 en CSS3.
6 Reacties Plaats een reactie
Hey Momen, PhoneGap is idd een mooie oplossing in sommige gevallen, helemaal mee eens, alleen jammer van de introductie waarin je verschil tussen web/app aanstipt. 'Het verschil met de mobiele websites is dat de apps altijd op de desktop van de telefoon zichtbaar zijn' Websites kunnen op mobiele platforms zoals WindowsPhone and iOS prima op de desktop 'gepinned' worden. 'Een app is ook een stuk sneller dan een mobiele website omdat alle grafische elementen al op de mobiele telefoon gedownload zijn' Apps hoeven per definitie niet sneller te zijn, need als voorbeeld de Facebook app op een WindowsPhone. Door de 'zware' interface reageert en werkt deze app toch echt trager dan de mobiele website. Mooier was het geweest wanneer je had aangegeven dat Apps gebruik kunnen maken van de phone componenten zoals kompas, camera etc welke nu nog slechts spaarzaam worden ondersteund middels html5. Of dat een native app, vaak (lang niet altijd) voor een betere UI en UX kunnen zorgen.
Wat mist in het verhaal is RWD, responsive web design. Je richten op specifieke devices is niet meer zo verstandig. Wat gebeurt er als Phonegap de nieuwste telefoon niet ondersteund? De toekomst van apps is onzeker, daar komt een eind aan. Voor alles een app op je telefoon? Niet te doen...
@Gerrit, vandaar het advies om beide te doen. Hoeveel mensen hebben een webapp gebookmarked op hun telefoon (home-screen shortcut?) Helaas zeer weinig. Met een goede mobiele site, liefst bijvoorbeeld responsive icm Progressive Enhancements (mobile first) ontwikkeld, ben je 'future friendly' zoals dat heet. Een app daarnaast op basis van (grotendeels) dezelfde code zorgt dan voor een beter bereik. @Jochem: Goede input! 1 opmerking: om specifieke app-features te gebruiken ga je afwijken van het 2-in1-concept en bijbehorende voordelen, maar uiteraard is er geen one-size fits all oplossing en moet dit per geval bekeken worden.
melkamri's picture
@Jochem, Bedankt voor je goede input! @Gerrit, een goede vraag. Als Phonegap de nieuwste telefoon niet ondersteunt dan kunnen gebruikers op de moebiele website terugvallen totdat PhoneGap de nieuwste telefoon ondersteunt, zoals Sjoerd zei: "vandaar het advies om beide te doen".
Where To Purchase Generic Ciprofloxacin 0.3 5ml in Albuquerque egdbgkfcdkag
Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little out of track! come on! dccgggfgeede

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.