Digital Customer Experience Blog

Digital Customer Experience Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

Het idee van de Nederlandse banken was misschien toch zo gek nog niet.

Een tijdje geleden was er natuurlijk de hetze omtrent het idee van een Nederlandse bank om jouw persoonlijke betalingsgegevens te analyseren en te gebruiken voor verbeterde dienstverlening. De media schreef er vrolijk op los en de kracht van het idee ging verloren in het debat. Als we goed kijken naar het idee is het eigenlijk zo gek nog niet.  Het plan behoeft alleen wat meer finesse in de uitwerking en moeten klanten de toegevoegde waarde zien in een dergelijk concept.

Opt-In met meer mogelijkheden.
Het idee om betalingsgegevens te analyseren en verkopen aan commerciële partners is een tijdje het gesprek van de dag geweest. Het idee was op basis van opt-in; goed idee maar daarmee gaf het de klant niet de keuze om te bepalen welke betalingsgegevens zij willen delen. De gekozen aanpak is in dit geval tegen gaan werken terwijl er misschien best data beschikbaar is die gedeeld/geanalyseerd kan worden. We delen al veel van onze gegevens zonder al te veel morren, bijvoorbeeld via spaar- en kortingskaarten van verschillende winkels. Ik doe bijvoorbeeld eigenlijk altijd boodschappen bij een bepaalde supermarkt en van mij zouden deze betalingsgegevens geanalyseerd mogen worden. Als we goed gaan kijken zijn er veel van die gegevens al beschikbaar. Diverse supermarkt ketens doen namelijk precies hetzelfde met de bonuskaart, alleen analyseren zij deze gegevens niet voor aanbiedingen van derden maar gebruiken ze deze gegevens in-house. Echter krijg ik daar nu nog geen korting of persoonlijke aanbieding voor terug. Mocht ik nu, via het “analyseren” van mijn gegevens, daar wel iets aan overhouden is het voor mij een win-win situatie. Daarnaast kan ik tal van mogelijke bedrijven bedenken waar ik korting van zou willen als ik weer eens een product van deze leverancier heb gekocht.

Analyseren vs verkopen.
Mijn bank mag mijn gegevens best analyseren en gebruiken voor aanbiedingen, maar wie verkoopt er nou eigenlijk wat? Als we goed kijken ben ik degene die iets verkoopt en gaat een bank er in het huidige model met de winst vandoor. In mijn optiek zou het model voor mij en dus voor mijn bank beter werken als ik er als gewaardeerde klant ook iets aan overhoud.  Data Coup is hier een prachtig voorbeeld van. Ik bepaal wat ik wil delen, natuurlijk geanonimiseerd, en krijg daarvoor betaald. Fair deal, voor zowel Data Coup als voor mijzelf. Voor een Nederlandse bank zou het model kunnen werken door klanten net als bij Data Coup meer zeggenschap te geven over zijn/haar gegevens. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken per transactie of je deze data wilt delen. Mijn winkeltransacties wel analyseren maar mijn maandelijkse hypothecaire transacties niet. De bank kan hiermee analyses maken op basis van mijn gegevens en commerciële partners benaderen. Diverse partners zouden mij kunnen voorzien in acties op basis van de beschikbaar gestelde gegevens. Op deze manier gebruiken we gezamenlijk mijn gegevens en levert het zowel mijn bank als mij iets op.

Privacy
Een zwaarwegend argument in de media was privacy van de klant, maar wat nou als ik zelf bepaal wat ik laat analyseren, is dit dan nog een valide argument? In mijn ogen niet, ik bepaal zelf wat ik deel dus ik geef zelf mijn grens aan en waar ik aanspraak wil maken op de privacy policy en gedragscode van de bank. Wil ik niets delen, dan deel ik niets en verdien ik ook niets. Er werd veel, misschien wel te veel, over privacy gesproken, maar als we goed gaan kijken wat mensen tegenwoordig delen op diverse social media vraag ik me af waarom mensen zich zo druk maken om hun “privacy”. Foto’s van dronken jongeren of politiek incorrecte uitspraken kom ik vaak genoeg tegen en zulke uitspraken zijn stuk voor stuk op Google terug te vinden. Sommige uitspraken zelfs tot vier jaar terug, is dit dan geen inbreuk op je privacy, moet je verleden je dan altijd blijven achtervolgen? Ondanks je tegenwoordig op verzoek je zoekresultaten kan laten verwijderen, kom je daar vaak pas achter als het te laat is. In mijn ogen is dat pas inbreuk op je privacy. Het laten analyseren van mijn betaalgegevens in ruil voor korting valt hierbij in het niet.

Zo gek was het idee dus niet.
Kom maar op, wanneer gaan we beginnen om een systeem te bouwen wat mij de ruimte geeft van Data Coup met extra features op basis van mijn betalingsgegevens. Ik zie het wel zitten, maar nu de rest van Nederland nog.


Capgemini en KPN zijn de best gewaardeerde digitale dienstverleners van Nederland. Dat blijkt uit de Digital 100, MT's jaarlijkse onderzoek naar de markt voor digitaal advies. Lees hier alles over het onderzoek en de resultaten. http://bit.ly/1qKnhVz

Over de auteur

Kevin van der Bijl
Kevin van der Bijl
Within Capgemini Digital I work as lead social business consultant where I share my knowledge with our clients and our employees. I love to work on collaborative initiatives with clients sharing my expertise using a diversity of social business tools, coaching employees and assisting in the cultural and technological change. I believe that working with passion in your area of expertise will empower the people around you and this is key to take up the challenge to start a new way of working.
1 Reactie Plaats een reactie
Leuk idee datacoup. :-) Het is idd niet vreemd om je data te verkopen. Op internet geld natuurlijk al dat als je niet hoeft te betalen voor een product, je onderdeel bent van _het_ product. Voor de banken betalen we echter wel degelijk voor het product...en verdienen zij ook nog eens aan ons geld op andere manieren. Dus het idee was mischien te vroeg en te veel (van het goede?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.