Digital Customer Experience Blog

Digital Customer Experience Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

5 tips die jouw vindbaarheid op Google kunnen vergroten

 
Hoe zorg je ervoor dat jouw website vaker wordt bezocht? Naast adverteren via de juiste kanalen kun je ervoor kiezen om jouw website te optimaliseren voor een zoekmachine, zodat de website hoger eindigt in de organische (lees: niet-betaalde) zoekresultaten. In Nederland is de marktleider onder zoekmachines al jaren Google, het is dus slim om een analyse en vindbaarheidsoptimalisatie uit te voeren die ervoor zorgt dat jouw website hoger in de zoekresultaten zal eindigen. Lees verder hoe je dit het beste kunt doen en hoe Google bepaalt welke website hoger eindigt dan de andere?
 
Helaas zitten er bij Google geen mensen die persoonlijk webpagina’s controleren op authenticiteit en relevantie van content. Om dit controleproces te automatiseren heeft het bedrijf een algoritme uitgewerkt dat tot zekere hoogte kan vaststellen of de content van een website waardevol is en of op de pagina in grote lijnen staat wat wordt aangegeven in de broncode. Google stuurt ‘Googlebots’ uit om websites in hun totaliteit te indexeren; deze robots doorzoeken het internet naar webpagina’s en nemen nieuwe content op in een database. [i]  Deze database wordt dan weer gebruikt om antwoorden te presenteren op zoekvragen van Google-gebruikers. Welke resultaten worden gepresenteerd, wordt bepaald door het algoritme van Google. Het algoritme zelf is het best bewaarde geheim van Google en wordt tot op de dag van vandaag niet openbaar gemaakt. Het verandert zelfs regelmatig om in te kunnen spelen op de veranderende klantvraag. Ondanks de geheimhouding kan ik uit ervaring vijf tips geven die helpen om de vindbaarheid te vergroten.
 

1.     Content is King

Google indexeert webpagina’s om content te koppelen aan zoekopdrachten van gebruikers. In principe worden resultaten getoond die qua content helemaal, of gedeeltelijk, overeenkomen met de zoekterm. Natuurlijk werkt het algoritme van Google niet zo simpel, maar het benadrukt wel het belang van relevante en goed geschreven content.
 
Bij het schrijven van webteksten zijn de “gewone” schrijfregels voor een artikel toepasbaar: de titel en subtitels moeten een accurate beschrijving geven van de inhoud. Er is alleen één verschil met het schrijven van een gewoon artikel: je schrijft niet alleen voor de lezer, maar ook voor indexatie door Google. Belangrijk is dus dat in titels relevante woorden staan die aangeven wat de kern van het artikel is. Zorg er ook voor dat deze woorden regelmatig terugkomen in de content van het verdere artikel. Dit bevestigt dat dit sleutelwoord daadwerkelijk het onderwerp van de pagina is.
 
In de broncode van de webpagina’s wordt door middel van headings aangegeven wat een titel, subtitel of content is. Een titel krijgt een <H1> tag mee, een subtitel een <H2> tag. Op deze manier weet de zoekmachine wat een titel is; kernwoorden die hierin staan worden meegenomen als ‘belangrijker’ dan lopende tekst. Daarnaast staan in de broncode ook de meta gegevens. Elke pagina heeft zijn eigen metagegevens: deze bestaan uit een titel, een meta description en meta keywords. Mijn tip hier is om de meta gegevens (bijna letterlijk) overeen te laten komen met de tekst die op de pagina zelf staat. Houd hierbij wel rekening met de beperking van metagegevens, deze zijn namelijk gebonden aan een maximaal aantal karakters. De titel mag bestaan uit 70 karakters en de description uit 160 karakters (dit is inclusief spaties en interpunctie). Je kunt maximaal 6-10 keywords toevoegen, gescheiden door een puntkomma. Let op: de keywords zelf worden tegenwoordig niet meer geïndexeerd door Google, maar er zijn andere zoekmachines die keywords nog wel gebruiken.
 
Tot slot een laatste technische tip: implementeer een XML-sitemap. Dit is een inhoudsopgave in de broncode en geeft Google inzage in de structuur van de website.
 

2.     Mobiele optimalisatie

In oktober 2015 gaf Amit Singhal, Senior Vice President of Search van Google, aan dat voor het eerst sinds het bestaan van Google méér zoekopdrachten via mobiele apparaten zijn gedaan dan via de desktop.[ii] 
 
Omdat het aantal gebruikers via mobiele apparaten aan het toenemen is, is het belangrijk om jouw website te optimaliseren voor mobiel gebruik. Niet alleen voor gebruikersgemak van bezoekers, maar ook omdat je dan antwoord geeft op de klantvraag van Google: het groeiende aantal ‘zoekers’ via mobiele apparaten. Wanneer de website voldoet aan de richtlijnen voor mobiele apparaten, zal deze van Google voorrang krijgen bij zoekopdrachten via een mobiel apparaat. Meer dan de helft van hun bezoekers komt immers via een mobiel apparaat; een aantal dat hoogstwaarschijnlijk zal blijven groeien aankomende tijd. Best practice is het implementeren van een responsive website: deze website past zich automatisch aan aan de breedte en hoogte van het scherm, waardoor de website op zowel de mobiele telefoon, tablet als desktop goed te gebruiken is. Hiernaast is het belangrijk om in gedachte te houden dat mobiele gebruikers via een minder snelle dataverbinding de website bezoeken dan desktopgebruikers. Het is dus belangrijk dat de website een snelle laadtijd heeft. Om kwaliteit van afbeeldingen te behouden en tegelijkertijd de laadtijd via een mobiele apparaat zo snel mogelijk te houden, kiezen veel bedrijven ervoor om op hun website gebruik te maken van GZIP. GZIP is een compressietechniek die het laadvermogen van een website optimaliseert, het zorgt ervoor dat de website sneller geopend wordt, maar dat de resolutie nog wel van goede kwaliteit blijft.
 
Google is in staat om uit de broncode te lezen dat een website responsive is en of er gebruik is gemaakt van Gzip, beiden geven aan dat jij als websitebeheerder rekening houdt met bezoekers via mobiele apparaten. Wanneer er een relevante zoekterm wordt ingevuld via een mobiel apparaat, zal jouw website hierdoor voorrang krijgen. 
 

3. Link building

De content is strategisch geschreven, de website heeft een prachtig responsive design, maar toch eindigt de website niet boven aan de zoekresultaten in Google. Waar zou dit door kunnen komen? Het antwoord hierop is tweeledig: er komt te weinig verkeer naar de pagina en/of de website heeft een tekort aan backlinks. Extra verkeer naar de pagina krijgen is niet heel lastig, vaak is dit een kwestie van adverteren via de door jou gedefinieerde kanalen, maar hoe kan een backlink-bibliotheek worden opgebouwd?
 
Een backlink is een link op een andere website die naar jouw website verwijst. Dit soort links worden ook wel Inbound Links genoemd (IBL). Deze links zijn belangrijk voor het bepalen van de populariteit of de relevantie van jouw website. Google valideert de kwaliteit van een website door te kijken naar het aantal backlinks, een site met een groot aantal backlinks krijgt het stempel ‘relevant’. Interessant om te weten: links die via sociale media naar jouw website verwijzen tellen ook mee als backlinks. 
 
Een andere manier waarop Google deze relevantie valideert is door te kijken naar het aantal bezoekers dat op de pagina komt (traffic) en hier voor langere tijd blijft. Daarnaast kijkt Google ook naar het aantal personen dat op een later tijdstip naar de pagina terugkeert.
 

4.     Blijf schrijven!

Om ervoor te zorgen dat de personen ook daadwerkelijk terugkeren naar jouw website, is het belangrijk dat content continue wordt aangevuld of vernieuwd. Dit is ook de reden dat veel websites een nieuws- of blogpagina introduceren; hierop hebben ze mogelijkheid om constant nieuwe content te plaatsen.
 
Google indexeert websites die regelmatig vernieuwen dan ook vaker, omdat deze worden gezien als websites waar mensen actief mee bezig zijn. Google stuurt namelijk regelmatig haar Googlebots door websites heen om nieuwe content te indexeren. Wanneer bij een nieuwe indexatie blijkt dat niets is veranderd op een pagina, zal er een langere periode zitten tussen de volgende indexatie. Het is dus belangrijk om content regelmatig te vernieuwen, op deze manier blijven deze Googlebots regelmatig terugkomen en krijgt de pagina de stempel “vernieuwend”. Dit heeft een belangrijke bijdrage aan een hogere positie in de zoekresultaten.
 

5.     Visuele ervaring

Na het openen van een website hebben bezoekers minder dan twee tiende van een seconde nodig om een mening te vormen, zo blijkt uit een Eye Tracking onderzoek van de Missouri University of Science and Technology.[iii] Concreet betekent dit dat bezoekers van een website niet de tijd zullen nemen om teksten te lezen, maar de pagina beoordelen op de look & feel. Met dit in ons achterhoofd is het belangrijk om een sterke visuele ervaring op de homepage te presenteren; probeer de propositie of USP van het bedrijf duidelijk en visueel over te brengen aan bezoekers.
 
Het hebben van meerdere afbeeldingen op de website creëert tevens een extra kans om gevonden te worden, namelijk via Google Afbeeldingen. Dit kan worden bewerkstelligd door afbeeldingen voor het uploaden te voorzien van relevante bestandsnamen en door het toevoegen van een alt tag. Een alt tag is een beschrijving in de broncode die aangeeft wat nu eigenlijk op de afbeelding staat. De werking van de tag is dus tweeledig: het geeft Google aan wat er op de afbeelding staat en deze tag wordt weergegeven aan gebruikers waarbij afbeeldingen niet worden geladen. Op deze manier zullen jouw afbeeldingen ook in Google Afbeeldingen worden gevonden.
 
Starten met de zoekmachine optimalisatie
Wanneer je aan de slag gaat met het optimaliseren van een website voor een zoekmachine, houd dan in gedachte dat de bezoeker de belangrijkste gebruiker van jouw website is en ook altijd zal blijven. Om deze reden is het belangrijk dat in het webdesign wordt nagedacht over wat de klant wil en zoekt. De gebruiker staat centraal: het draait immers allemaal om zijn of haar ervaring op de website. Zij zijn namelijk de (potentiële) klant en het doel is dat zij informatie inwinnen, iets aanschaffen en/of dat ze een terugkerende bezoeker worden.
 
Tot slot, wil ik je een aantal praktische websites meegeven die kunnen helpen bij de optimalisatie:
1.     Meld de website aan bij Google Webmastertools – deze website helpt met het verkrijgen van een gezonde, Google-vriendelijke website
2.     Check de website vóór en na de optimalisatie op www.woorank.com – dit is een website die een complete vindbaarheidsanalyse maakt van jouw website en aangeeft op welke (technische) punten nog winst kan worden behaald
Zoals je waarschijnlijk wel hebt begrepen na het lezen van deze blog, is het zoekalgoritme van Google zeer complex en heeft het meerdere afhankelijkheden. Het is dus lastig om bovenaan de pagina te eindigen, maar niet onmogelijk! 
 
Wat zijn jouw ervaringen met het verbeteren de vindbaarheid? 
 
 
 
 
 

Over de auteur

Marijke Westerink
Marijke Westerink
Marijke Westerink is een management consultant die zich focust op het verbeteren van de (online) klantervaring. Haar interesses liggen op het gebied van online user experience, digitale/social marketing en customer experience in de brede zin van het woord.

Marijke Westerink is a Management Consultant who focuses on improving the (online) customer experience. Her interests lie in the field of online user experience, digital / social marketing and customer experience in the broadest sense of the word.
1 Reactie Plaats een reactie
Prima algemene tips! Paar verbeterpuntjes: De title tag is tegenwoordig eerder 55 tekens dan 70. De metadescription is eerder 155. Bij blogitems is het zelfs 145 tekens aan te bevelen ivm opname van de datum in de metadescription van google. De links van de sociale media tellen niet op directe manier mee voor je linkbuilding. Alleen als andere mensen je link gebruiken op een blogitem met een DO Follow link zal die mee tellen. Woorank is best indrukwekkend, toch is het voor een gemiddelde website eigenaar veel te ingewikkeld. De gemiddelde website / business eigenaar doet er goed aan om zijn diensten en producten ECHT GOED uit te leggen door middel van een stuk tekst van meer dan 450 woorden. Dus gebruik kopjes en concrete voorbeelden of cases (met de juiste keywords). Een deel van de klanten wil daadwerkelijk gerust gesteld worden dat je inderdaad biedt wat mensen zoeken. Overigens: Blijven bloggen is leuk voor bedrijven die daar tijd voor hebben en ook andere doelstellingen daarmee halen. Bloggen om goed gevonden te worden in google op je diensten en producten is overrated tenzij je heel goed weet wat je aan het doen bent.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.