Mobility Blog

Mobility Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

De “long tail” & mobile testing

Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 

Vaak krijg ik te maken met de vraag hoe het testen van mobiele applicaties zich weerhoudt tot het testen van bijvoorbeeld desktop software. Soms is er sprake van de aanname dat dit in verhouding minder tijd zou moeten kosten. Immers bevatten de meeste mobile apps minder functionaliteit dan “traditionele” applicaties ; ze zijn ervoor bedoeld om een relatief kleine hoeveelheid handelingen snel en efficiënt uit te voeren. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is het feit dat in de mobiele markt de waarde van bepaalde kwaliteitsattributen zal veranderen. Denk bijvoorbeeld aan usability en performance. Hiernaast is er sprake van de zogenaamde “long tail”.

Een long tail is een statistisch verschijnsel waarin het gebruik van verschillende, minder populaire producten gezamenlijk gelijk is aan, of groter dan het gebruik van de meest populaire producten. Dit idee is ook toe te passen op de mobile markt. Fabrikanten als Apple en Samsung hebben dan wel het grootste deel van de markt in handen, maar er zijn tal van minder grote namen die ook smartphones en tablets uitbrengen, vaak in het ‘low-end’ Android segment. Deze fabrikanten bezitten afzonderlijk een klein deel van de markt, maar gezamenlijk zijn zij representatief voor een aanzienlijk deel van de potentiële gebruikers van een applicatie. In sommige gevallen beslaat deze groep zelfs een meerderheid; een long tail. Hoe kan de kwaliteit van een applicatie nu gegarandeerd worden (en blijven) in een markt met divergentie op deze schaal?

Met een toenemende long tail kan de indruk gewekt worden dat de kwaliteit van een mobiele applicatie alleen gewaarborgd kan worden wanneer de lijst testdevices evenredig mee schaalt. Natuurlijk is het een onmogelijkheid om alle denkbare combinaties van apparaten en versies van besturingssystemen te dekken. Om Android als voorbeeld te nemen: een grote hoeveelheid gebruikers is content met het gebruik van Android 2.3 op hun oudere toestel. Zelfs wanneer updates beschikbaar zijn, zullen sommigen niet geneigd zijn om naar een nieuwere versie over te stappen. Aan de andere kant zullen huidige smartphones en tablets worden uitgebracht met versie 4.4.2 en zal de spreiding toenemen naar mate er nieuwere versies uitgebracht worden. Ondertussen maken fabrikanten aanpassingen aan het standaard Android systeem en is compatibiliteit hiermee ook een factor. Het antwoord op de vraag of mobile testing minder tijd zou kosten dan het testen van traditionele software is in dit geval dus “nee”.

Er zijn wel manieren om hier efficiënt mee om te gaan. Edwin van Schaick gaf in zijn blog van vorige week al een voorbeeld met continuous integration. In combinatie met test automatisering en een scala aan testdevices en emulators, zowel fysiek als “in de cloud”, is dit een goede oplossing. De tijd die benodigd is om te testen op meerdere platforms zal hierdoor aanzienlijk afnemen. Echter is het belangrijk om één aspect hiermee niet uit het oog te verliezen: de menselijke factor. Een paar van de belangrijkste kenmerken van goede mobiele applicaties zijn namelijk usability en user experience. Met een verscheidenheid aan schermformaten en hardware niveaus kan de ervaring van een applicatie aanzienlijk uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan de leesbaarheid van tekst, het kunnen uitvoeren van touch-gestures, of simpelweg het algehele uiterlijk op specifieke schermen.

Voor al deze aspecten zal ook tijd vrijgemaakt moeten worden voor het testen op verschillende devices. Ook zijn dit kenmerken die het beste handmatig geverifieerd kunnen worden, om zo de ervaring van een eindgebruiker nauwkeurig te benaderen. Nu betekent dit niet dat hiervoor daadwerkelijk handmatig getest zal moeten worden op alle mogelijke combinaties van smartphones. Ook hier zijn mogelijkheden voor een efficiënte aanpak, zoals het nemen van schermgroottes en resoluties als basis. Een breed spectrum aan toestellen gebaseerd op deze basis zal kleiner zijn dan de daadwerkelijke long tail, maar zal wel een representatief beeld geven van het uiterlijk en gedrag.

Kort gezegd, om de kwaliteit van mobiele applicaties in de long tail te waarborgen is het belangrijk om niet te onderschatten hoe veel tijd hiervoor nodig is. Dit betekent dat efficiënte oplossingen noodzakelijk zijn. Zorg er echter wel altijd voor dat het menselijke aspect centraal staat. Immers, in deze markt kan een kleine verbetering in gebruikerservaring het verschil betekenen tussen een verloren of een gewonnen gebruiker.

Over de auteur

Tariq Ettaji
Tariq Ettaji

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.