Mobility Blog

Mobility Blog

Meningen op deze blog weerspiegelen de opvattingen van de schrijver en niet per definitie die van de Capgemini Group

Kloksnelheid

Categorie: Mobile Strategy
Beste lezer, voordat u verder leest het volgende: wij gaan verhuizen naar een nieuw blog. Vanaf nu kunt u al onze blogposts lezen op het Digital Customer Experience (DCX) blog! We hopen u daar weer te mogen begroeten! Ga naar het DCX Blog.
 

Je zult in deze tijd maar IT-manager zijn. Heb je net de hele IT-omgeving stabiel en veilig gemaakt om zo continuïteit en naleving van SLA’s te kunnen garanderen, klopt de business aan voor snelle mobiele toepassingen. Daar sta je dan met je gestandaardiseerde, dichtgetimmerde ITIL-processen. Ze brachten rust, routine en zekerheid, nu voelen ze opeens als een blok aan het been. Overboord ermee? Absoluut niet! Deze processen zijn ingericht rond zware applicaties en systemen die dat vereisen. Ze vormen het fundament onder de organisatie. Maar tegelijk kent de mobiele wereld een heel andere dynamiek en vanwege de snelle technologische ontwikkeling ook een hogere ‘kloksnelheid’. Twee jaar geleden was de Blackberry hot, nu al niet meer. Een jaar geleden was WindowsPhone niet echt serieus, nu al wel. De mobiele wereld kan zich ook sneller ontwikkelen omdat de onderliggende technologie relatief simpel is. Voor je het weet sta je op achterstand. Of op voorsprong natuurlijk.
 
In praktijk zien we veel bedrijven worstelen met deze verschillende kloksnelheden. En omdat het allemaal niet lekker aansluit, krijgt IT de reputatie van een ‘Department of NO’. “Sorry, past nu nog niet in architectuur…….. past nu even niet in de planning……… past niet meer in de volgende release………. We hebben nu even andere prioriteiten…..”. Herkent u het? Ook bestaande governance modellen wringen. Een besluit- en budgetteringsproces van negen maanden voor een appje, dat in twee maanden gebouwd kan worden, gaat ook niet echt helpen.
 
De kunst voor IT-managers is om beide werelden in hun eigen tempo te bedienen. Dat kan met de ‘twee snelhedenorganisatie’. Binnen zo’n organisatie blijven de bestaande structuren gehandhaafd voor de ondersteuning van de traditionele transactiegeoriënteerde systemen, en wordt tegelijkertijd de mogelijkheid ingebouwd om op een flexibele wijze in te spelen op snel veranderende omgevingen zoals mobile. Daarmee wordt het ‘Department of NO’ een ‘Department of GO!’.
 
Snelle en langzame onderdelen die samenwerken dus. Dat klinkt vreemd maar het is eigenlijk een principe dat al eeuwen gebruik wordt. Ook in een klok zitten naast grote, langzame raderen ook kleine tandwieltjes, die juist snel ronddraaien. De klokkenmaker heeft ze precies op elkaar heeft afgestemd, zodat de klok altijd de juiste tijd aangeeft. Net zoals uw organisatie bij de tijd zal blijven door snelle en langzame componenten goed in elkaar te laten grijpen. Dat vereist naast die raderen trouwens ook een zwaargewicht die flink aan het hele raderwerk trekt en het zo in beweging houdt. Want een uitdaging, dat blijft het, voor elke IT-manager.
 
Mobiel wordt vaak benaderd als een technologieproject. Dat is begrijpelijk. Maar de grap is dat de technologie relatief eenvoudig is. De complexiteit zit hem vooral in de verandering. Daarmee is Mobiel veel meer een veranderingsproject dan een technologieproject. Capgemini heeft daar de nodige ervaring mee en helpt u daar graag bij.
U leest meer over onze mobiele oplossingen op http://www.nl.capgemini.com/mobile-solutions

Over de auteur

Jan Moors
Jan Moors
Over the last two decades my focus has been on boundary spanning between Business and IT. In various roles, from Business Development to Consulting, worked on translating business needs into specific IT requirements and translating IT capabilities into specific business opportunities. Since early 2013 this is specifically geared towards the possibilities that arise from the Mobile opportunity, with a strong focus on Strategy and Governance. In the early days of Internet (1995) I was a Business Development Manager struggling with the question how to drive benefits from the promises of the Web. We saw different companies adopting the Web at different speed. What's happening now in the Mobile space has great similarity, but at completely different pace.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.