Global Supply Chain Agenda 2012

| Point of View

: Voortdurende onzekerheid over de wereldeconomie en de crisis in de eurozone hebben een significante impact op supply chain strategieën.

: Voortdurende onzekerheid over de wereldeconomie en de crisis in de eurozone hebben een significante impact op supply chain strategieën. Dit blijkt uit de Global Supply Chain Agenda 2012, een onderzoek van Capgemini Consulting naar de vraag welke onderwerpen hoog op de agenda van de supply chain manager staan. Respondenten noemen vooral de volatiliteit in de markt (52%) en de economische tegenwind (39%) als hun grootste zakelijke uitdaging, waarbij slechts 17% optimistisch is over de vooruitzichten voor 2012. Uit het onderzoek komt wel naar voren dat bedrijven nu beter met de onzekerheden in de markt kunnen omgaan dan tijdens de periode 2008-2009: 52% van de deelnemers aan het onderzoek zegt beter voorbereid te zijn op een meer volatiele omgeving. In Nederland vindt overigens slechts 42% van de onderzochte bedrijven dat ze beter zijn voorbereid.

De studie, waaraan 350 supply chain managers deelnamen van grote bedrijven uit Europa, de VS, Latijns-Amerika, en Asia-Pacific, bekijkt ook hoe ondernemingen hun groei en competitief vermogen kunnen versterken onder moeilijke economische omstandigheden en welke strategische maatregelen in dit kader worden genomen binnen supply chains. Geconfronteerd met onzekere vooruitzichten zegt 67% van de respondenten maatregelen te hebben genomen om de zichtbaarheid en controle binnen de supply chain te verbeteren. Zo’n 59% geeft aan dat er stappen zijn ondernomen om in supply chains de eigen operationele flexibiliteit te verbeteren. Ondernemingen Ondernemingen die dit soort maatregelen hebben doorgevoerd, hebben een voorsprong op concurrenten in 2012 omdat ze beter in staat zijn supply chains te monitoren en bij te sturen.