Transportprijzen terug op hetzelfde peil als in het derde kwartaal van 2012

| Press release
Uit de zeventiende editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen in het derde kwartaal van 2013 zijn gedaald met 0,6% in vergelijking met het tweede kwartaal. Daarmee zijn de transportprijzen terug op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van 2012.

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • De prijsindex daalde met 0,6% in het derde kwartaal van 2013 (index 100.0) vergeleken met de prijsindex in het tweede kwartaal (index 100.6).
  • In vergelijking met het indexniveau van het derde kwartaal van 2012 (index 100.0) ligt de prijsindex op exact hetzelfde niveau.
  • In het derde kwartaal van 2013 steeg de dieselindex naar 105.9 (+ 2%) vergeleken met het tweede kwartaal van 2013.
  • Een andere factor die een grote impact op de transportprijzen heeft is de capaciteitsindex. Deze steeg in het derde kwartaal met 10,3% (index 86.2) in vergelijking met het tweede kwartaal (index 78.2).
  • De kleine schommelingen in de prijsindex kunnen worden verklaard door het jaarlijkse seizoenspatroon gedurende de zomer.
 
Dennis Wereldsma, managing consultant logistics bij Capgemini Consulting en een van de auteurs van het rapport, zegt: “In vergelijking met het voorgaande kwartaal ontwikkelen de prijsindex en de dieselindex zich in tegengestelde richting. Waar beide indexen in het tweede kwartaal stegen, zien we dit kwartaal dat de prijsindex daalde en de dieselindex steeg. De transportprijzen in de markt lijken minder afhankelijk te worden van de prijsontwikkeling van diesel. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door wijzigingen in de voorwaarden van transportcontracten.”
 
“De prijzen zijn terug op exact hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van vorig jaar,” aldus Peter Förster, managing director van Transporeon. “In aanvulling hierop kunnen we zeggen dat de prijzen niet alleen terug zijn op exact hetzelfde niveau als afgelopen jaar, maar ook dat exact hetzelfde indexcijfer (index 100) is bereikt als in het eerste half jaar van 2008 toen we zijn gestart met het monitoren van de transportmarkt voor dit rapport. Als we kijken naar de ontwikkeling van de transportprijzen in de afgelopen vijf jaar zien we dat het prijsniveau met ups en down te maken heeft gehad, maar dat  de prijzen op de lange termijn geen significante stijging hebben doorgemaakt.”

Het volledige rapport is in te zien via www.transportmarketmonitor.com


Perscontact Capgemini:
Alexander Kühn
Tel.:+ 31 6 224 85 221
alexander.kuhn@capgemini.com
 

Perscontact Transporeon GmbH:
Gitte Willemsens
Tel: +32 (0)3 808 24 45
willemsens@transporeon.com
 

Over de Transport Market Monitor
De Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting is een kwartaalpublicatie over de dynamiek van de transportmarkt. De Transport Market Monitor verschaft managers in de logistiek en andere geïnteresseerden inzicht in de ontwikkeling van de transportprijzen en andere mechanismen op de transportmarkt. Het is een gezamenlijk initiatief van Transporeon en Capgemini Consulting. De index is gebaseerd op het logistieke platform Transporeon, een platform dat verladers en vervoerders dagelijks met elkaar in contact brengt voor het uitzetten en aannemen van opdrachten. Gegevens uit dit platform worden anoniem door Capgemini Consulting geanalyseerd. Dit resulteert in maandelijkse indexcijfers die elk kwartaal worden gepubliceerd.
 
Over Capgemini
Met meer dan 125.000 mensen in 44 landen is Capgemini een van de meest vooraanstaande aanbieders van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. In 2012 rapporteerde Capgemini Group wereldwijd een omzet van 10,3 miljard euro. Samen met zijn klanten creëert en realiseert Capgemini resultaatgerichte business- en technology-oplossingen, toegesneden op de klantbehoefte. Als een cultureel diverse organisatie heeft Capgemini zijn eigen onderscheidende manier van werken, de Collaborative Business ExperienceTM. Hierbij maakt Capgemini gebruik van het mondiale leveringsmodel Rightshore®.

Meer informatie via www.nl.capgemini.com

Rightshore® is een handelsmerk van Capgemini
 
Capgemini Consulting is de mondiale strategie en transformatie consulting organisatie van de Capgemini Group, gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van ondernemingen bij belangrijke veranderingen: van innovatieve strategieën tot de uitvoering daarvan, en met niet aflatende aandacht voor duurzame resultaten. Met de nieuwe digitale economie die aanzienlijke storingen en kansen creëert, werkt ons wereldwijd team van meer dan 3600 getalenteerde consultants samen met leidinggevende ondernemingen en overheden om de digitale transformatie te beheersen, gebaseerd op ons inzicht in de digitale economie en ons leiderschap in de transformatie en de organisatorische veranderingen in het bedrijfsleven.
 
Over Transporeon
Het logistieke platform Transporeon verbindt verladers met vervoerders, chauffeurs en bestemmelingen – en optimaliseert logistieke processen door middel van Software-as-a-Service (SaaS). Transporeon zorgt voor een
vermindering van transportkosten en wachttijden bij laden en lossen. Momenteel zijn 450 verladers, meer dan 20.000 vervoerders en ruim 60.000 gebruikers uit 70 landen via de platformen van de Group met elkaar verbonden. De platformen en de customer service zijn beschikbaar in 18 talen.